NŐ a Lelkierőd - Kreatív Life Coaching Hölgyeknek

Pozitív pszichológiával, művészetterápiával és életvezetési praktikákkal a lelki egészségért

BEMUTATKOZÁS. MI AZ A KREATÍV LIFE COACHING?

2021. augusztus 09. 14:35 - KrisztinaKarolina

stones-3364324_1920.jpg

Szeretettel üdvözöllek a "NőaLelkierőd - Kreatív life coaching Hölgyeknek" blog oldalán. 

Várnay Krisztina life coach, művészetterapeuta, alkotó-fejlesztő meseterapeuta, rajzelemző tanácsadó, családi- és párkapcsolati meditátor vagyok. 

Szeretném röviden bemutatni, hogy miről is szól a kreatív női life coaching. 

Biztosan Te is érezted már úgy, hogy:

- "Régóta szeretném megoldani ezt a nyomasztó problémát, de..."

- "Miért vagyok mindig olyan..."

- "Miért nem tudok már túllépni végre azon, hogy..."

- "Miért történt velem ez már megint?" 

- "Úgy érzem, már mindent megtettem, hogy megoldjam, feldolgozzam, elengedjem, elfelejtsem, mégis még mindig...."

Ismerősen cseng ezen mondatok valamelyike? Ezek megoldásában tud segíteni Neked a life coaching. 

Mi az a life coaching?

Sajnos, igazán találó magyar fordítása nincs ennek a szónak, talán életvezetési tréningnek mondanám. A "coaching" angol szó edzést jelent, és eredetileg a sportolók lelki támogatását értették alatta, a minél jobb eredmények és a lelki egyensúly elérése érdekében. Innen került át később az üzleti világba, a menedzserek, felsővezetők, később már az összes dolgozó támogatására, manapság pedig már magánemberek is járnak life coach-hoz.

Igazán jó magyar fordítása azért nincs a life coachingnak, mert nem terápia és nem tanácsadás.  Én egyfajta segítő együtt gondolkodásnak, megoldás keresésnek, támogatásnak nevezem, ahol a kliens dolgozik a problémáján, ő fogja megtalálni a saját megoldását, ő fogja meghozni a változáshoz szükséges döntéseket és a coach "csak" segíti, támogatja, kíséri őt ebben, gondolatébresztő kérdésekkel, átkeretezést segítő meglátásokkal, és sok-sok egyéb professzionális szakmai eszközzel.

Miért hölgyeknek szól és mitől kreatív life coaching?

Life coach praxisomat elsősorban hölgyekre specializáltam, hiszen a tipikus női élethelyzetekkel és problémákkal kapcsolatban "én sem most jöttem le a falvédőről", az elmúlt évtizedekben sikeresen átmentem több magánéleti és szakmai válságon, ezért úgy gondolom, hogy ezekben, és elsősorban hölgyeknek tudok hitelesen segíteni.  Speciális kreatív eszközeim, a művészetterápia, a meseterápia, a rajzelemzés is elsősorban a hölgyeket vonzza, érdekli.

Úgy gondolom, hogy nagyon hatékony ezeket a módszereket összegyúrni, és beépíteni a life coaching-ba, vagy például egy művészetterápiás foglalkozás során felismert életvezetési problémát, elakadást life coaching során feldolgozni. Ezek a területek tehát nagyon jól segítik, kiegészítik egymást. Míg a hagyományos life coaching elsősorban a logikus, analizáló, gondolkodó bal agyféltekét dolgoztatja, addig a művészetterápia, a meseterápia - mint kreatív módszerek -, a jobb agyféltekét dolgoztatják elsősorban, illetve összehangolják a két agyfélteke működését, ezáltal olyan dolgok is felszínre kerülnek, amelyek eddig a tudattalanban rejtve keserítették a kliens életét. A művészetterápiára és a meseterápiára is szokták mondani, hogy "a lélek homeopátiája", mert nagyon gyengéden hoz felszínre dolgokat a tudattalanból, és mindig csak annyit, amennyit a kliens elbír, vagyis megvannak hozzá az eszközei és képességei, hogy fel tudja dolgozni és kezelni tudja azokat. Ebben tudom őt kísérni life coachként, profi eszközökkel. 

Figyelem! Szeretném kihangsúlyozni: a life coaching kizárólag pszichésen egészséges embereknek való! Amennyiben aktuálisan depresszióban vagy egyéb pszichés betegségben szenvedsz, akkor a hatékony segítséget pszichológusnál, pszichiáternél kell keresned. Az ilyen állapotok nem szégyellnivalók, csak más kezelést igényelnek. Mégpedig azért, mert amíg az ember egy pszichés betegséggel küzd, addig nem tudja saját magától megoldani az élethelyzetében felmerülő problémákat, mert a betegség miatt szürkén, sötéten, nem reálisan látja a helyzeteit. A life coach nem pszichiáter, nem pszichológus és főleg nem orvos! A lelki és pszichés betegséggel küszködő emberekkel nem etikus dolgoznunk, mert a munkánk nem lesz hatékony, mivel nem gyógyító szakemberek vagyunk, hanem segítők. 

Mit kínálok tehát a kreatív női life coahing során? 

A probléma meghallgatását és közös feldolgozását, a megoldás megtalálásához  profi coach eszközöket, értő és empatikus figyelmet, elfogadást, nyugodt és biztonságos légkört, szakértelmet, és sok-sok kreatív módszert, amely könnyedséget, némi szórakozást, akár még kikapcsolódást is vihet az ülésekbe. 

 

komment
süti beállítások módosítása